Malzemesi:
* 500 gr. Bersani veya Osmancık pirinç
* 1 kg. yemeklik soğan
* Büyükçe 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı silme toz şeker
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1/2 çay bardağı çam fıstığı
* 1 çay
bardağı kuş üzümü
* 1 büyük boy beyaz lahana
Büyük, yassı, yumuşak ve ince damarlı bir
lahana alın. Sap tarafını derince oyup çıkarın, yıkayın. Büyük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurup, suyu kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuz atın, oyuk tarafı alta
gelecek şekilde tenceredeki suya koyun. Orta dereceli ateşte haşlayın. Haşlama işleminde dikkat etmelisiniz, fazla haşlanan lahana dağılır ve sarılması mümkün olmaz, ayrıca içiyle birlikte de pişeceğini unutmayın.
Haşlanan lahananın suyunu
süzün, soğuk su ya koyun. Ilık hale gelince yapraklarını ayırın, damarlı yerlerini
bıçakla kesin, uygun parçaları üst üste bir tabağa dizin. Yaprak sarar gibi (biraz daha büyük ve kalın) sarın.
Tencerenin dibini kesip çıkardığınız ve uygun
görmediğiniz parçalarla döşeyin. Sardığınız sarmaları sıralayın, sarmalarla aynı seviyeye gelecek, üstüne çıkmayacak şekilde su koyun. Sarmaların üzerine, pişerken açılmaması için bir tabak kapatın. 40-45 dakika pişirin, suyunu iyice çekince ocağı
söndürün. Soğuyana kadar tencerenin içinde, ağzı kapalı olarak bekletin. Soğuyan sarmaları servis tabağına alırken limonla süsleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder