ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI


Malzemesi:
* 500 gr. Bersani veya Osmancık pirinç
* 1 kg. yemeklik soğan
* Büyükçe 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 çorba kaşığı silme toz şeker
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı karabiber 
* 1 tatlı kaşığı yenibahar
* 1 tatlı kaşığı tarçın
* 1/2 çay bardağı çam fıstığı
* 1 çay bardağı kuş üzümü
* 1 büyük boy beyaz lahana 

Kavurma tencerenizde z.yağ biraz ısınınca, önce fıstıkları pembeleştirin, doğradığınız soğanları ilave edin, tuzunu atın, kapağını kapatıp, ateşi ağıra alın. Soğanlar yumuşayıp suyunu çekince, pirinci yıkayıp içine bırakın, ocağı orta ısıya yükseltin ve kavurmaya başlayın. Pirinçler parlamaya başlayınca kuş üzümlerini yıkayıp ilave edin ve biraz daha kavurun. Toz şekeri, karabiber ve yeni baharı ilave edip, 3 su bardağı kaynar suyu üzerine döküp bir defa karıştırın. Pilav pişirir gibi demlendirip ocağı söndürün, ağzı kapalı olarak ılık hale gelmesini bekleyin.


Büyük, yassı, yumuşak ve ince damarlı bir lahana alın. Sap tarafını derince oyup çıkarın, yıkayın. Büyük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurup, suyu kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuz atın, oyuk tarafı alta gelecek şekilde tenceredeki suya koyun. Orta dereceli ateşte haşlayın. Haşlama işleminde dikkat etmelisiniz, fazla haşlanan lahana dağılır ve sarılması mümkün olmaz, ayrıca içiyle birlikte de pişeceğini unutmayın.
Haşlanan lahananın suyunu süzün, soğuk su ya koyun. Ilık hale gelince yapraklarını ayırın, damarlı yerlerini bıçakla kesin, uygun parçaları üst üste bir tabağa dizin. Yaprak sarar gibi (biraz daha büyük ve kalın) sarın.
Tencerenin dibini kesip çıkardığınız ve uygun görmediğiniz parçalarla döşeyin. Sardığınız sarmaları sıralayın, sarmalarla aynı seviyeye gelecek, üstüne çıkmayacak şekilde su koyun. Sarmaların üzerine, pişerken açılmaması için bir tabak kapatın. 40-45 dakika pişirin, suyunu iyice çekince ocağı söndürün. Soğuyana kadar tencerenin içinde, ağzı kapalı olarak bekletin. Soğuyan sarmaları servis tabağına alırken limonla süsleyebilirsiniz. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder