KAPALI PİDE


Malzemeler ( 4 kişilik)

Hamuru :
* 2  su bardağı un
* ½ paket yaş maya
* 2 çorba kaşığı sıvı yağ
* 1/2 bardak ılık süt
* 1 yumurta
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 çay kaşığı toz şeker

İçi malzemesi için:
* 1/2 kangal dilimlenmiş sucuk
* 1 tane sivri biber
* 1 tane kırmızı biber
* 10 tane küçük arpacık soğan
* Dilimlenmiş kaşar peynir
* 1 çorba kaşığı zeytinyağı

Üzeri için :
* 1 yumurta sarısı
* Beyaz susam
* Çörek otu

Tavada yağı ısıtıp, sırasıyla soğanları, tohumları çıkartılıp küçük doğranmış biber parçalarını biraz soteleyin. Sucukları da içine katıp karıştırın ama çok kızartmayın. Acı seviyorsanız pul biber ekleyin. Ilık hale gelmesi için bekletin.

Yarım bardak ılık süte, maya, tuz ve şekeri karıştırıp eritin. Unu yoğurma kabına alın, yumurtayı ve sıvı yağı üzerine koyun, parmaklarınızla biraz karıştırıp, yavaş yavaş mayalı sütü ilave edip, hamur haline getirin. Hamurunuzun kıvamı yumuşak olmalı eğer sert olduysa azar azar ılık süt ilave edip hamuru toparlayın. Altını üstünü unlayıp, 20 dakika kadar kabarmasını bekleyin. Hamuru 4 eşit bezeye ayırın, 2 tanesini eşit büyüklükte yufka haline getirin (Büyükçe yuvarlak bir tabak büyüklüğünde olmalı yufkalar.)
Pişirme kağıdı yaydığınız fırın tepsisine yan yana dizin. Üzerlerine aralıklı olarak kaşar peyniri ve hazırladığınız iç malzemeyi iki yufkanın üzerine eşit şekilde taksim edin.Yufkaların çevre kenarlarını 1,5 cm kadar boş bırakın. Diğer iki bezeden de ilk yufkaların büyüklüğünde yufkalar açın, tepsidekilerin üzerine yerleştirin ve kenarlarını kıvıra kıvıra kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı ve beyaz susam ekip, 180 derecede ısıttığınız fırında, üstleri kızarana kadar pişirin.


Bu pideyi aynı malzemeler ve tarifle;

1- Sucuk yerine kavurma veya 1 adet ince doğranmış soğanla kavurduğunuz ve baharatlarla tatlandırdığınız 200 gr kıyma ile de yapabilirsiniz.

2-Yarım kg. ıspanak yaprağını yıkayıp kaynar suya atın süzün ve soğuk suya atın. Avuç içinizde fazla suyunu sıkın.1 tane kırmızı biberin tohumlarını çıkarıp, bıçakla tavla pulu büyüklüğünde kesin. 1 tane irice soğanı yemeklik doğrayın, 2 yemek kaşığı sıvı yağda soteleyin ve biberleri ekleyip kavurun. Ispanak yapraklarını bıçakla kıyıp ilave edin. Tavada suyunu tamamen çekene kalana kadar soteleyin. Tuz, karabiber, acı pul biber katın. Aynı yukarıdaki gibi yufkaların üzerine kaşar dilimi koyup, üzerine de soğuttuğunuz ıspanaklı harcı yerleştirin.

3- Kaşar, beyaz peynir, kıyılmış maydanoz karışımı ile de güzel olur.

Yani aynı hamurdan çok çeşitli pideler yapabilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder