İMAM BAYILDI


Bu ismin nereden geldiğini biliyor musunuz?
Çok eskiden zeytinyağı, yağcılardan 'binlik' denilen şişelerle alınırmış. 
Gerçi biraz ben de yetiştim o günlere. 
Günlerden bir gün imam yağ şişesini doldurtup evine getirmiş. Karısı imambayıldı yapmış, tabii o gün bu yemeğin adının ne olduğunu bilmiyoruz. Akşam olunca imam yemeği çok beğenmiş, karısının marifetini övdükçe övmüş.
Ertesi sabah sokağa çıkarken karısı boş yağ şişesini imama uzatmış.
İmam şaşırmış, 'Hatun daha dün aldım' demiş. 
Karısı 'Akşam yediğimiz yemekte bitti' demiş. 
İmam şaşkınlıktan bayılmış. 
Karısı 'Yetişin dostlar, imam bayıldı' diye feryat edince, o günden sonra yemeğin ismi İmam Bayıldı olarak dillere ve mutfağımıza yerleşmiş. 

Bu hikayeden ne anlıyoruz? Demek ki imam bayıldı bol yağlı olunca güzel oluyormuş. 
Siz, yine de benim verdiğim ölçülerden şaşmayın bence.

Malzemeler
* 6 tane orta boy pala patlıcan (ince olmasın)
* 5 tane cips gibi doğranmış kuru soğan
* 18-20 diş sarımsak
* ½ demet kıyılmış maydanoz 
* 3 tane iri domates
* 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
* ½ tatlı kaşığı tuz
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* Patlıcanları kızartmak için bol çiçek yağ veya zeytinyağı

Patlıcanları ayıklayıp kızartın, fırın kabına sıralayın. (Karnıyarık tarifindeki patlıcan ayıklamasına ve kızartma şekline bakın)
Kapaklı bir tavaya z.yağı koyun, soğanları ince halkalar halinde doğrayın (Bu doğrama şekline piyazlık denir), yağı biraz kızdırıp soğanları içine atın. Ayıklanmış sarımsakları, tuzu ilave edin kapağını kapatıp yumuşamalarını bekleyin. Domateslerin 2 tanesini ezmeden ama minik doğrayıp tencereye ekleyin, kapağı kapalı olarak 2-3 dak.pişirin. 
Hazırladığınız bu içi aynı karnıyarık doldurur gibi doldurun. Her patlıcanın içine 3 tane sarımsak girmesine dikkat edin. 
Kalan 1 domatesinizi 6 eşit halka şeklinde kesin, üstlerine oturtun. Yarım su bardağı ılık suyu kenarından verin, fırınınızı 170-180 dereceye ayarlayıp, 20-25 dak.pişirin. 
Soğuduktan sonra spaluta ile servis tabağına alın, üstlerini kıyılmış maydanozla renklendirin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder