ISPANAKLI-PAZILI ALT ÜST BÖREĞİ


Hamurunun Malzemesi
* 900 gr. un,
* 1/2 tatlı kaşığı tuz,
* 1 çorba kaşığı sirke,
* 1,5 çay bardağı süt,
* 1 çay bardağı sıvı yağ,
Unu yoğurma kabına eleyin, bütün malzemeleri ilave edip karıştırın. Yumuşakça bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. Üzerini temiz nemli bezle örtüp, siz iç harcını hazırlayana kadar dinlendirin.

İç Harcının Malzemesi
 * 500 gr. iri yapraklı taze ıspanak yada orta boy 2 bağ pazı,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
* 1 orta boy soğan,
1 tatlı kaşığı pul biber,
* 1 kahve kaşığı kara biber,
* 1 kahve kaşığı tuz,
* 250 gr lor peyniri,
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
* Bayatlamış 1 ekmek içi,
* 2 yemek kaşığı yoğurt

Ispanakları ayıklayıp toprak ve kumundan temizlenene kadar yıkayın ,suyunu iyice süzdürün, kesme tahtasında doğrayıp kalan suyu varsa inmesi için süzgece koyun. Bir tane bayat ekmek içini iyice ufalayın. 
2 kaşık sıvı yağda soğanı kavurun, pembeleşince ufalanmış ekmek içi ve doğranmış ıspanakları ekleyip, birlikte yüksek ateşte kavurmaya devam edin. Tuzu ve baharatları katıp karıştırın ocaktan alın, lor peynirini ekleyip, ılınmasını bekleyin.

Böreği pazı ile yapacaksanız, 2 orta boy bağ pazının yapraklarını yıkayıp, kaynar suda 4-5 dak. haşlayın, ocaktan aldıktan sonra soğuk sudan geçirin. Avuç içinizde fazla suyunu sıkıp bıçakla kıyın, yukarıdaki ıspanağa yaptığınız işlemi aynen uygulayın.

Yufkaları yağlamak için 125 gr. margarini hafif ateşte kaynatmadan eritin, içine yarım su bardağı sıvı yağ katın.
Dinlenen hamuru eşit 2 bezeye ayırın, altına üstüne hafif un serperek büyük bir yufka açın, margarin-sıvı yağ karışımından alıp, yufkanın her tarafına sürün. Yufkanın tam ortasına ya bir tabak ya da tencere kapağı kapatın, kenarda kalan yufkaları bıçakla keserek, eşit 8 parçaya bölün. 
Üzerinden kapağı alın ortada kalan dairenin üzerini teker teker kenardaki parçalarla kapatın, ikinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. 


40-45 cm. çapındaki yuvarlak tepsinizi tereyağ veya margarinle yağlayın ve hamurun tepsinin ortasına toplanmasını önlemek için sürdüğünüz yağın tepside donmasını bekleyin.
İlk katladığınız bezeyi tepsi tabanından biraz daha büyük açın ve tepsiye yerleştirin. Yufkanın kenarlarını 2 cm. kadar tepsi kenarına yapıştırın. İç malzemeyi üzerine eşit şekilde yerleştirin. İkinci yufkayı tam tepsi büyüklüğünde açın iç harcın üzerine yerleştirin. Alttaki yufkanın tepsi kenarına yapıştırdığınız kısımlarını, parmağınızla üstteki yufkanın üzerine kıvırıp hafifçe bastırın.
Kalan yağın içine 2 kaşık yoğurt koyup çırpın üzerine sıvayın. Kabarmaması için, orta yerinin birkaç yerine bıçak batırın, 170 -180 derece fırında kızarana kadar pişirin. 

Servisi yapmadan önce böreğin ılık hale gelmesini bekleyin, Çok sıcakken kesilen el açma börekler, çıtırlığını kaybeder ve hamurlaşır, bunu unutmayın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder