SEVGİLİ GENÇLER,
Yetmiş
üç yaşını doldurmuş, üç evlat yetiştirmiş sonra da emekli olmuş bir Türk kadını
olarak şu anda köşemde otururken, neden gençlere birikimlerimden bazılarını bırakmıyorum diye
düşünüp, bu işe başlıyorum.
Hadi hepimize kolay gelsin.
Günümüzdeki yemek yeme alışkınlıkları
beni çok üzüyor, ayrıca Türk mutfağının sağlıklı ve güzel yemekleri de
unutulacak diye korkuyorum.
Siz gençler, bu çağrıma lütfen kulak
verin, evlatlarınıza ve gelecek kuşaklara yemek kültürümüzü taşıyın. Biliyorsunuz
ki karnıyarık, cacık, imambayıldıya bugün bile sahip çıkanlar var. Sanki
imamları varmış gibi.
Günümüz koşuşturmaları içinde, mutfağa
ayıracağınız fazla zamanınız olmadığını biliyorum. Sizlere pratik ve ön
hazırlıklı olmayı öneriyorum.
Çalışan hanımlar ve sık misafiri
gelenler, bizim neslin tabiriyle tedarikli olmalısınız.
Eşinize, yakınlarınıza, yavrularınıza, sevgi
ve güler yüzle yaptığınız bir salata, 1 kase sıcacık çorba bile onları mutlu
edecektir. Ne pişirirseniz pişirin, masanıza mutlaka temiz ve ütülü bir örtü
serin.
Bir dal çiçeği minik bir vazo ile
masanıza koymak hem pişirdiğiniz nimetleri değerlendirir hem de yiyenler sevildiklerini
ve sizin için önemli olduklarını hissederler. Üzerinize giydiğiniz temiz bir
kıyafet ve dudaklarınızda hafif bir tebessümle yemek
servisi yapın. Sofradan kalkarken sadece karınları değil ruhlarının da
doyduğunu hissetsinler. Bu çabalarınız, emin olun size geri dönecektir.
İster
günlük menü, isterse misafir menüsü olsun çok fazla çeşit yaparak ne kendinizi
ne de doyurduklarınızı yormayın.
Eğer menünüzde pilav, makarna, börek gibi
bir çeşidiniz varsa karbonhidratlı çorbalar yerine, sebze çorbasını
seçmelisiniz. Tatlınız da meyveli veya hafif sütlü tatlı olmalı.
Izgara, tava, fırın kızartmalarının
önünden küçük bir kase çorba midenizi okşar. Yaz aylarındaysanız et, tavuk, balıktan
sonra z.yağlı sebze ve hamur tatlısı uygun olur.
Tencerede biraz suluca pişmiş etli bir
sebze yemeğinden sonra pilav, makarna, börek veya hamur tatlısı tercih edin.
Ama ne cins yemek pişirirseniz pişirin
mutlaka sofranızda, yemeğinizin yanına yakışacak bir salata olmalı. Meze
hazırlarken, 3 çeşidi geçmeyin birbirlerini tamamlayacak çeşitleri seçin. Çay
sofralarında da bir tuzlu, bir tatlı çeşit yeterli olacaktır.
Boş saatlerinizde maydanoz, dereotu, nane
gibi yeşillikleri ayıklayıp yıkayın, kurutma aletinde suyunu iyice alın,
buzdolabı poşetine doldurup havasını çıkarın, ağzını kilitleyin. Böylelikle 3-4
gün rahatça kullanırsınız.
Yeşil mercimeği, nohudu, kuru fasulyeyi
haşlayıp kilitli poşetlerde derin dondurucuda saklayın. Yemek pişirdiğiniz
zaman süre yarıya iner.
Sigara ve muska börekleri sarıp derin
dondurucuda saklayın. Aniden gelen misafir sayısına göre 5 dak. kızartıp servis
yapın. Yıllık izninizin 1-2 gününü kış hazırlıklarına ayırın. Ben sizleri
tanımasam da içinizdeki cevheri dışarı çıkarıp her işin üstesinden geleceğinize
inanıyorum.
Merhaba Gülseren Hanım
YanıtlaSilBlog dünyasına hoşgeldiniz. Sayfanız hayırlı uğurlu, güzel paylaşımlarınızla dolsun:))
Güzel tariflerinizi takibe aldım... Sizlerden, tecrübelerinizden öğreneceğimiz çok şey var. Sevgyle kalın...
Filiz Erkan - filizceyemekler.blogspot.com
Sevgili Filiz hanım
Silİlginiz ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.Yıllardır biriktirdiklerimden bazılarını Sizlere aktarabilirsem ne mutlu bana.
Her zaman yorumlarınızı bekliyorum.Sağlıklı mutlu günler dileğimle.