KARNIYARIK


Türk mutfağının bu güzel yemeğini, bana kalırsa patlıcanların doğal yetiştiği aylarda pişirmelisiniz. Kış aylarında canınız patlıcan isterse, derin dondurucudan közlenmiş patlıcan çıkarıp, Alinazik veya Hünkarbeğendi yapınız.

Malzemeler:
(Kişi başına 1 patlıcan hesap ederek,)
* 6 tane orta büyüklükte kemer patlıcan (ince olmasın)
* 250-300-gr. dana-kuzu karışık, bir defa çekilmiş kıyma
* Çok ince çentilmiş 1 orta boy kuru soğan
* 1 kaşık tereyağ
* 3 adet iri ve olgun domates
* 6 adet sivri biber
* Tuz
* Karabiber
* ½ demet incecik kıyılmış maydanoz.
* Kızartma için sıvı yağ.

Patlıcanların saplarını kesin, sap ve dip tarafında 3 cm. kabuğunu bırakıp orta kısımlarını tamamen kabuksuz kalacak şekilde soyun, ancak bu işlemi yaparken kabukları ince almaya ve patlıcanın iç kısmını kesmemeye dikkat edin. Patlıcanları yıkayıp kurulayın, kızartma tenceresine bol yağ doldurup iyice ısıtın, sonra patlıcanların kabuksuz kısmını bıçakla alt kısmına geçmeden tek bir yerden yarın. Kızgın ve bol yağda renkleri krem rengini alana kadar hafif kızartın, kızaranları fırın kabınıza alın. Sivri biberleri yıkayıp kurulayın ve ocaktaki yağ tenceresinin altını kapatıp, biberleri içine atın. Yağın sıcaklığı onların kızarmasına yetecektir.
Domateslerin kabuklarını soyun. 2 tanesini ezmeden ama minik doğrayın, 1 tanesini de küçük bir tabağa 6 eşit incelikte halkalar halinde kesin.
Tereyağ ile soğanı kavurun, sonra kıymayı katın, kaşığın tersi ile (bu işlemi yaparken hep şimşir kaşık kullanıyorsunuz değil mi? ) hiç topak bırakmadan, suyunu iyice çekene kadar kavurun. Domatesleri üzerine bırakın ve karıştırın. Sakın domatesleri ezmeyin, biraz daha pişirip tuz ve karabiberini ilave edin. Kızartma maşasını sol elinizde tutarak, daha önce patlıcanın üzerinde keserek oluşturduğunuz yarığı açıp, kıymalı içe yer hazırlayın. Maşa orada dururken, sağ elinizle kaşığa aldığınız içi, patlıcanların içine sıkıca yerleştirin üstlerine sivri biberleri, biberlerin üzerine büyükçe bir tutam maydanozu ve en üste de birer tane halka kestiğiniz domatesleri yerleştirin.

(Yerleştirme işini neden bu kadar uzun tarif ettim söyliyeyim. Eğer iç malzeme patlıcanlarınızın dışına taşarsa iyi görüntü vermez. Aynı şekilde dolma doldururken de aynı özeni göstermelisiniz.Sebzelerin dışına taşmış iç malzeme hiç hoş görülmez.) Fırın kabında, içlerini doldurduğunuz patlıcanların üstüne gelmeyecek şekilde yarım su bardağı sıcak suyu tepsiye dökün. 200 derece fırında, 20 dak. pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder