Dana
ve sığır etlerini marine etmiyorsanız yıkamayın ancak marine (DİNLENDİRME)
edilerek pişirmelerde eti yıkayabilirsiniz.
Et
ancak 8-10 saat bekletilmelidir, 15-20 dakika sürede marine işlemi tamamlanamaz.
Dinlendirme
işleminde ise en iyi malzeme zeytinyağıdır.
Ayrıca, büyük baş hayvanların etlerini pişirirken tuzunu baştan koyun.
‘Sığır etinden yahni yaparken etin yağını da
kullanalım, tereyağ koymayalım’ düşüncesi de yanlıştır. Sığır etinin yağı pişince
sertleşir, yemeğin tadını kaçırır ancak sığır eti yağsız olduğu için yağlarını
çıkarıp, yemeğe tereyağ ilave etmek gerekir.
Izgara
ettiğiniz etleri ve köfteleri ızgaraya koyduktan sonra birkaç defa çevirmeyin. Dinlendirilmiş etlerinizi önce
bir tarafını 5-6 dakika, sonra ikinci yüzünü 4-5 dakika ateşte tutmalısınız. Böylelikle
etin suyunu içinde tutar, kurumasını engellersiniz.
Koyun
ve kuzu parça etleri yıkayıp süzün. Etin sertleşmesini önlemek için tuzu,
pişmeye yakın zamanda ilave edin. Önemlidir.
Et
yemeklerinizi lezzetlendirmek için, (tencere yemeklerinde)sizlere bazı
önerilerim var.
BÖVGE
:
Maydanoz,
kereviz sapı, taze kekikden 3’er dal ve 3 defne yaprağını demet yapıp, yemek
pişerken üzerine bırakın, sonra çıkarıp atın. Rayihası yemeğinize hoşluk verir.
BAHARAT
:
Kekik,
defne yaprağı, çivi karanfil, hindistan cevizi, karabiber, tarçın bu
baharatlardan 10 ar gr. alın, tunç havanda un gibi olana kadar dövün, eleyin. Kuru,
temiz bir kavanozda ağzı sıkıca kapalı olarak saklayın. Baharatı kebap ve
kızartmalardan başka, et yemeklerinizde de kullanmayı adet edin. Hazırlarken
ölçüye sadık kalarak miktarı arttırabilirsiniz. Bu baharatı devamlı alışveriş
ettiğiniz baharatçınıza rica ederseniz, belki sizin ölçülerinizle hazırlamaya
razı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder