Malzemeler
* 250 gr. Bersani veya Osmancık pirinç
* 1/2 kg. yemeklik doğranmış soğan
* 1/2 su bardağı z.yağ
* 1/2 çorba kaşığı silme toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1/2 tatlı kaşığı karabiber
* 1/2 tatlı kaşığı yenibahar
* 1/2 çay kaşığı tarçın
* 1/4 çay bardağı çam fıstığı
* 1/2 çay
bardağı kuş üzümü
8 tane pala patlıcanı yarısından biraz
uzun kesin, sap taraflarını patlıcan tava yapmak üzere ayırın. Uzunca kestiğiniz
patlıcanların içlerini biraz oyun, içine tuz serpip bırakın. 15-20 dak. sonra
içini dışını yıkayıp, suyunu iyice süzün. Kızartma tencerenizde çiçek yağ ile patlıcanları hafif kızartın. Yağını süzüp
tabağa koyun, soğusunlar.
Kavurma tencerenizde zeytinyağı biraz
ısınınca, önce fıstıkları pembeleştirin, sonra soğanları ilave edip, tuzu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp, ateşi ağıra alın. Soğanlar yumuşayıp suyunu çekince, pirinci yıkayıp içine bırakın, ocağı orta ısıya yükseltip, kavurmaya
başlayın. Pirinçler parlamaya başlayınca kuş üzümlerini yıkayıp içine atın, biraz
daha kavurun. Toz şekeri, karabiber ve yeni baharı ilave edin, 3 su bardağı
kaynar suyu üzerine döküp bir defa daha karıştırın. Pilav pişirir gibi demlendirip, ocağı söndürün. Ağzı kapalı olarak ılık hale gelmesini bekleyin.
O arada sağlam
domateslerin sadece kabuk kısımlarından dolmaların ağzına kapak yapmak için
parçalar kesin. Çekirdekli yerlerini kullanmayın, onları başka yerde
değerlendirin.
Her şeyiniz hazırlandı, artık sebzeleri
doldurabiliriz. Ilık hale gelen dolma içine tarçını ilave edin, iyice karıştırıp, altüst edin. Patlıcanları doldurun ve tencereye dik şekilde dizin. 1 çay bardağı ılık içme suyunu kenarından akıtın. Önce orta, sonra hafif ateşte pişirin, soğuduktan sonra tabağa alın.
(Neden
patlıcanları kızarttık diyorsanız, su tadı olmasın, içleri daha çok iç alsın ve
parlak görünümleri olsun diye...)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder