Faydalı Besinler- TURP

- Nasılsın?
- Turp gibiyim...
Atalarımızdan miras bu deyimin nereden çıktığını hiç düşündünüz mü?

Turp, sert bir yapıya sahip ve içinde barındırdığı vitaminler bedenin sağlıklı olmasına yardımcı oluyor. Bu yüzen senelerdir 'Turp Gibi Sağlam Olmak' sözü kullanılıyor..
Beslenme uzmanları, son dönemde Japon Turpu olarak adlandırılan beyaz turp yerine, kırmızı renkli olanı tercih etmemizi öneriyor. Ayrıca her şey mevsiminde güzel ve sağlığa faydalıdır düşüncesiyle, turp tüketimini kış aylarında yapmamızın daha doğru olacağını bildiriyorlar.

Şu günlerde pazarlarda sıkça rastladığımız turpların organik yollardan üretilmediğine dikkatinizi çekerek, mevsiminde yediğiniz turp bize sağlık açısından ne faydalar sağlar bunu görelim.
- Cildi güzelleştiriyor,
- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor,
- Mide ve bağırsağı çalıştırıyor ve sindirimi kolaylaştırıyor,
- 1 dilim turp üzerine konulan 1 çay kaşığı bal ile yenilen turp, öksürüğe iyi geliyor,
- Romatizmaya ve damar sertliğine iyi geldiği de yaygın olarak biliniyor,
- Bağırsakları adeta dezenfekte ediyor, kabızlığı gideriyor,
- İçinde barındırdığı folik asit ve demir vitamini kansızlığa iyi geliyor,
- Özellikle emziren annelere, süt yapıcı özelliği nedeniyle tavsiye ediliyor,
- Yüksek oranda potasyum içerdiği için, bu özelliği ile yüksek tansiyon hastalarına şifa oluyor,
- En büyük özelliği ise, içeriğindeki antioksidan etki. Bu etki kırmızı turpta, turpa rengini veren maddenin içeriğinden dolayı beyaz turptan daha fazla bulunuyor. Turpun antioksidan etkisi, vücutta kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu kanser türleri arasında ise akciğer ve kalın bağırsak kanserleri ilk sırada yer alıyor.

Peki zararı var mı?

- Midesi rahatsız olanların, turp tüketimde aşırıya kaçmamaları tavsiye ediliyor çünkü yanma hissini arttırıyor.
- Ayrıca bedenin iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle, fazla miktarda turp tüketenlerin, iyot yönünden zengin besinleri ve iyotlu tuz almaları öneriliyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder