BEŞAMEL SOSLU FIRINDA TAVUK

Malzemeler
* 1 bütün tavuk
2 orta boy havuç
* 3 orta boy patates
* 250 gr. ayıklanmış taze bezelye
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 1 tatlı kaşığı karabiber
Sos İçin
* 1,5 yemek kaşığı tereyağ
* 2 kahve fincanı un,
* 750 cl. süt
* 150 gr. taze kaşar

1 bütün tavuğu ayıklayıp çok iyi yıkayın, içme suyu ilave edip haşlayın. Suyunu süzgeçten süzün, çorba veya pilavda kullanmak üzere saklayın.

2 orta boy havuç, 3 orta boy patates ve varsa 250 gr. ayıklanmış taze bezelyeyi ayrı ayrı haşlayın.Taze bezelye yoksa, güvendiğiniz markadan küçük bir kutu konserve alın, süzgece koyup soğuk sudan geçirin ve süzün.
Havuç ve patateslerin kabuklarını soyup, keskin bir bıçakla küçük parçalara ayırın. Bezelye, havuç ve patatesleri bir kabın içinde biriktirip karıştırın. Tavuğun deri ve kemiklerini ayıklayıp çok küçültmeden didikleyin, onları da sebzelerin üzerine koyun.1 tatlı kaşığın yarısı kadar tuzu, 1 tatlı kaşığı kara biberi üzerine serpin.


Temiz ve kuru tencereye 1,5 yemek kaşığı tereyağ koyup eritin. İçine 2 kahve fincanı un eleyin, çok hafif ateşte devamlı karıştırarak kavurun (ak miyane). 
Az tuz atın, 750 cl. sütü ince ince akıtın, bir yandan da sürekli karıştırarak pişirin.Yoğunluğu muhallebiden biraz daha sıvı olsun. 150 gr. taze kaşar peynirini rendeleyin, yarısını tavuğun ve sebzelerin olduğu kaba ilave edin. 
Beşamel sosun 1/4'ini ayırıp, kalanını hazırladığınız iç malzeme ile iyice karıştırın.

Fırın kabınızı az yağla yağlayın, hazırladığınız malzemeleri kabın içine boşaltın. Spatulayla üzerini düzeltin, ayırdığınız sosu üzerine dağıtın.




Ayırdığınız taze kaşarı üzerine serpin. 180 derece ısıttığınız fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.



Fırından aldıktan sonra börek dilimleri gibi dilimleyip servis yapın. İç kısmı çok kuru olmamalı.
Bu yemeği çok önce hazırlayıp, yemekten yarım saat önce fırına verebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder