FIRIN SÜTLAÇ

Malzemeler

* 2,5 litre süt
* 175 gr. pirinç (1 su bardağı)
* 350 gr toz şeker
* 2 yumurta sarısı (2 çorba kaşığı su ile çırpın)


Sütü tencereye koyun.
Pirinci yıkayıp sütün içine bırakın, tencereyi ateşe oturtun, karıştırarak pişirin. Pirinçler biraz yumuşayınca kepçe ile 1/3 ünü çırpma kabına alın, üzerine 2 kepçe de sütünden ekleyin. Mikserin parçalayıcı ucu ile iyice parçalayıp, boza kıvamına getirin ( bu işleme sübye diyoruz).
 Ocakta kaynamakta olan sütlacın içine yavaş yavaş döküp karıştırın. 4-5 dak. daha kaynatın, şekeri ilave edin, karıştırıp eriyene kadar kaynatmaya devam edin ve kaynayınca ocağı söndürün. 
Su ile çırptığınız 2 yumurta sarısının içine bir kepçe sütlacın sütünden alıp alıştırın ki yumurtalar sütle pişmesin. Tencereye azar azar süt-yumurta karışımını akıtırken bir yandan da karıştırın. Sıcaklığını biraz kaybedince, fırına dayanıklı cam veya güveç kaplarına doldurun ve kapları yüksek kenarlı bir tepsiye dizin.
Tepsinin kenarından kaselerin yarısına gelecek kadar su doldurun. 200 derece üstten ısıttığınız fırına sürün. üstleri istediğiniz kadar kızarınca fırını kapatın, kapağını açın. Tepsi ılık hale gelene kadar fırının içinde bırakın.
(Kapların ve suyun ağırlığı bir de kızgın oluşu, çıkarırken tehlikeli yaratır. Benim başıma geldi de biliyorum. Yanabilirsiniz, çok dikkatli olun.)

Sütlaçlar soğuduktan sonra ikram edin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder